2021. május 19-23. között Pasarét ad otthont a legjobb nyolc csapat részvételével zajló országos junior döntőnek. A KSC U18-os csapata pénteki elődöntőben pontszegény mérkőzésen hét ponttal legyőzte a házigazda Vasas A-csapatát, így vasárnap fél héttől a Csata DSE ellen története során először döntőt játszik.

VASAS AKADÉMIA/A – ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 38-45 (21-11, 1-14, 7-9, 9-11)
SZEKSZÁRD: Miklós 14/3, HORVÁTH 7, Renczes 7, NÉMETH 5, Holcz. Csere: HAAG 9/3, SZÜCS 3, Andi. Edző: Harsányi Mária, Studer Zsuzsa.

Statisztika

“Pénteken történelmet irtunk a döntőbe jutással, mert bár junior csapatunk eddig kétszer volt harmadik, de fényesebb érem eddig még nem jutott! Nem szeretnénk megállni, mivel ez hatalmas eredmény ennek a kisvárosnak, sok ember évek alatti megfeszített munkája tükröződik ebben a sikerben. Egyre nehezebb felvenni felvenni a versenyt az akadémiákkal, de hiszem, hogy nagyon fontosak a vidéki fellegvárak a magyar női kosárlabdának. No és most két nem akadémiás csapat játssza vasárnap 18:30-tól a junior döntőt. Brávó lányok! Igaz nem játszottunk jól, de végig küzdöttünk, nagyon akartuk ezt a sikert.
A mérkőzés nagyon rosszul kezdődött számunkra, hiszen a hazaiak fokozatosan elhúztak, a hatodik perc végén már 15-0-ra vezettek. Rosszul védekeztünk, és nem találtunk be. Időkérés után kicsit összekapta magát a csapat, és a negyed végére tíz pontra feljöttünk (21-11). A második játékrészben is sok hibával játszottunk, de a védekezésünk sokkal jobb volt. Pontosabban céloztunk, ellenfelünknek egy pontot engedélyeztünk a dobott tizennégy ellenében, így a félidőt három pontos előnnyel zártuk (22-25). A nagyon pontszegény találkozón a harmadik negyed elején háromszor is elhúztunk nyolc ponttal, de a játékrész végén egy triplával csak öt pontos előnyünk maradt (29-34). Az utolsó felvonásban óriásit küzdött mindkét csapat. Sok hullámvölgy volt a játékunkban, védekezésbeli hibák, és sok üres helyzet maradt ki, így a harmincötödik percben kiegyenlített a Vasas 36-36-ra. Ezután Haag Panna kosarával átvettük a vezetést, amire Miklós Melinda még egy duplát dobott, így 36-40 lett a javunkra. Rossz ütemben faultoltunk, ezért büntetőkkel zárkózott ellenfelünk, a harminckilencedik perc végén 38-40 volt az állás. Izgalmakkal tele telt az utolsó perc, Szücs Grétit lefaultolták, büntetőket dobott, és nem remegett meg a keze: 38-42-re alakult az eredmény. Ezután Renczes Rebeka dobhatott még büntetőket, 3/4-et értékesített, a Vasas nem tudott válaszolni, így hét ponttal nyertük a mérkőzést, és ezzel a győzelemmel döntőt játszhatunk vasárnap.
Kiemelkedően senki nem játszott, de mindenki nagyon küzdött és akart. A mérkőzés egészét nézve azért ki kell emelnem Németh Lili 11 lepattanóját, 4 szerzett labdáját, 5 pontját, 1 gólpasszát és 2 blokkolt dobását, ami 18 IBM pontot ért. Horváth Dóri 7 pontja mellett 9 lepattanót szerzett. Szücs Gréti három fontos büntetőt értékesített, emellett 7 lepattanót szedett, és 5 dobást blokkolt. Haag Panna minden labdáért küzdött, jó védekezett, 9/3 pontját fontos pillanatokban szerezte, mellette pedig leszedett még 7 lepattanót is.”

Harsányi Mária

Képek: Vasas Akadémia